Twee monniksgieren in Ouwehands Dierenpark hebben een succesvol date verleden achter de rug en verhuizen op Valentijnsdag als koppel naar een andere dierentuin in Berlijn. Dit is de eerste keer dat er een koppel is gevormd in de zogenoemde datingvolière.
In de datingvolière van Ouwehands Dierenpark komen jonge monniksgieren samen om koppels te vormen. Monniksgieren zijn uitermate kieskeurig bij het kiezen van een partner. Het duurt soms wel drie tot vier jaar voordat een paarvorming een feit is. Ze zijn monogaam en blijven dus voor het leven bij hun nauwkeurig uitgekozen partner. Als een koppel is gevormd, verhuist het naar een andere dierentuin waar het de ruimte krijgt om samen een nest te bouwen en jongen te krijgen. De jongen die uit het ei komen, worden uitgezet in het wild in de Verdun in Frankrijk en in Bulgarije.
Kieskeurige vogel
Bij veel dieren hangt de partnerkeuze af van de genen die de ander heeft. De gier is kritisch op genen die te maken hebben met eiwitten, die belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Een goede combinatie van de verschillende genensets van twee ouders zorgt voor gezondere nakomelingen. Welke genen een partner heeft, weten de dieren zeer waarschijnlijk door middel van hun geur. “Wanneer een paar gaat vormen, gaan de vogels steeds meer naast elkaar zitten, groeten ze elkaar, raken elkaars snavel aan, verzorgen ze elkaars veren, en gaan in de weer met takjes. Toen we dat zagen gebeuren wisten we dat het eerste succes geboekt was in onze datingvolière”, aldus José Kok, Hoofd afdeling Dierverzorging bij Ouwehands Dierenpark.
Bijna bedreigd
De monniksgier staat als ‘Near threatened’ genoteerd op de UCN Rode Lijst. De grootste bedreigingen zijn de mens die de gieren vergiftigt, afschiet of de nesten kapot maakt. Veel mensen zien de gier namelijk nog steeds als een ziekteverspreider. Vergiftiging gebeurt bewust maar ook onbewust. Wanneer gieren namelijk eten van dood vee dat behandeld is met de ontstekingsremmer sterven ze. Daarom zijn natuurbeschermingsorganisaties bezig met een lobby om gebruik van dit medicijn te verbieden om gieren te beschermen. Een andere bedreiging is de afname in voedsel doordat wilde populaties hoefdieren afnemen maar ook omdat de mens vele karkassen van vee opruimt. Binnen de EU is het zelfs verplicht karkassen weg te halen.
Bescherming van deze bijzondere diersoort
Ouwehands Dierenpark werkt middels de datingvolière mee aan het managementprogramma (EEP) van Europese dierentuinen en daardoor ook aan herintroductie in het wild. Ook gaat dit proces gepaard met wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van de dieren. De jongen die uit het ei komen, worden uitgezet in het wild in de Verdun in Frankrijk en in Bulgarije.
Daarnaast kan door antilobby tegen gebruik van gif in landbouw en veehouderij de soort in het wild beschermd worden.
Reactie plaatsen
Reacties