Met grote verslagenheid en tot ons grote verdriet laten we weten dat gisteravond een tweede olifantenstier is overleden in WILDLANDS Emmen. Het betreft Ka Yan, geboren op 19 februari 2021 in het dierenpark.
Sinds het plotselinge overlijden van het kalf Nagarr afgelopen zaterdag, is de olifantenkudde in rouw. De hele kudde is door de dierverzorgers nauwlettend in de gaten gehouden en gisterochtend constateerden de verzorgers dat Ka Yan steeds minder lekker in zijn vel zat. Toen hij dezelfde ziektesymptomen als het overleden kalf vertoonde, is meteen actie ondernomen. Helaas heeft dit alles niet mogen baten.
Vanuit Universiteit Utrecht faculteit Diergeneeskunde kregen wij de droevige boodschap dat nader onderzoek op het zaterdag overleden kalf uitwees dat toch het gevreesde olifantenherpesvirus de doodsoorzaak is geweest. Dat verklaarde ook het lusteloze gedrag van het driejarige stiertje. Het olifantenherpesvirus (EEHV) is een zeer gevaarlijk virus dat vooral jonge olifanten treft, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.
Op dit moment leven er nog twee jonge stieren van beiden zes jaar oud in WILDLANDS. Omdat zij baat hebben bij een stabiele en rustige omgeving, lopen zij zoveel mogelijk afgezonderd van de rouwende familiegroep- en hopen wij de grootste stress voor hen te vermijden. Uiteraard worden deze twee olifanten nauwlettend in de gaten gehouden.
De kudde heeft de tijd gekregen om afscheid te nemen van Ka Yan, waarna ook hij onderzocht zal worden in Utrecht. Wij verwachten dat ook dit stiertje aan het EEHV is overleden. Niet alleen voor de nog rouwende olifantenkudde heeft dit tweede overlijden een diepe impact, ook op zijn verzorgers, medewerkers en de vaste bezoekers van WILDLANDS maken deze gebeurtenissen erg veel indruk.
Het olifantenherpesvirus is één van de grootste bedreigingen voor zowel wilde als in gevangenschap levende olifanten. Preventie hiertegen bestaat helaas nog niet, wereldwijd werken wetenschappers samen om of een vaccin of effectieve behandeling te ontwikkelen. WILDLANDS helpt al jaren mee aan dit onderzoek in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en een doorbraak lijkt dichtbij. Echter blijkt uit de gebeurtenissen in WILDLANDS van de afgelopen week maar hoe hoog de nood is dat er snel een behandeling of vaccin ontwikkeld wordt. Elke bijdrage, groot of klein, helpt bij het onderzoek. Op onze website zal hierover meer informatie komen.
Reactie plaatsen
Reacties